Sprečavanje plagijarizma

Radi zaštite integriteta časopisa Evropsko zakonodavstvo radovi pre objavljivanja prolaze proveru originalnosti odnosno odsustva plagiranja.

Plagiranje znači preuzimanje tuđih ideja, reči ili drugih oblika kreativnog izraza i predstavljanje kao svojih.

Dostavljanje plagiranih radova na objavljivanje u časoposi Evropsko zakonodavstvo tretiraće se kao grubo kršenje naučne i izdavačke etike.

Plagiranje može da uključuje i kršenje autorskih prava, što je zakonom kažnjivo.

Plagijat obuhvata sledeće:

  • Doslovno ili gotovo doslovno preuzimanje ili smišljeno parafraziranje (u cilju prikrivanja plagijata) delova tekstova drugih autora bez jasnog ukazivanja na izvor ili obeležavanje kopiranih fragmenata (na primer, korišćenjem navodnika);
  • Kopiranje slika ili tabela iz tuđih radova bez pravilnog navođenja izvora i/ili bez dozvole autora ili nosilaca autorskih prava.

Radovi kod kojih postoje jasne indicije da se radi o plagijatu biće automatski odbijeni i autorima će biti trajno zabranjeno da objavljuju u časopisu. Ako se ustanovi da je rad koji je objavljen u časopisu plagijat, isti će biti povučen u skladu sa procedurom opisanom pod „Povlačenje već objavljenih radova“, a autorima će biti trajno zabranjeno da objavljuju u časopisu.